YAŞAM VE BİYOLOJİ

• 22 Temmuz 2019

Bunları biliyor muydunuz?

Böcekleri kullanarak cinayete kurban giden bir kişi hakkında tahminler yapmak mümkün.

Adli entomoloji olarak geçen bu bilim dalı sayesinde olası bir cinayet durumunda eğer ceset taşındıysa, hangi bölgeden geldiği ve cinayet saati gibi bilgilere ulaşılır.

Yaşadığınız sürece vücudunuzda bulunarak organizmalara arkadaşlık eden bakteriler, öldüğünüzde size tamamen düşman olacaktır.

Vücudumuzda,organizmaların yaşamını düzenleyen birçok bakteri mevcuttur. Bu bakteriler ve organizmaların arasında simbiyotik denilen ikili yaşama birliği vardır. Öldüğümüzde bu yararlı yaşam tamamen farklılık göstererek zararlı bir duruma dönüşür. Vücudumuzdan faydalanamayan bu bakteriler, var güçleriyle üremeye başlarlar ve metabolizmalarından dışarıya gazlar gönderirler. İşte ölülerden gelen kokuların nedeni bu gazlardır.

Sabahları akşama göre daha uzun olursunuz.

Sabah uyandığınızda omurganızda ki diskler arasında gece boyu kaslar gevşediğinden dolayı sıvı artışı olacaktır. Bu artıştan dolayı sabah boyunuzun 1-3 cm kadar daha uzun olabilir.

Son 500 yılda insanlar yüzünden yaklaşık 300 hayvan türünün soyu tükendi.

Doktora gittiğinizde doktorun dilinizi çıkartın demesinin sebebi, dilimizin vücudumuzun aynası olup bazı hastalıkların belirtilerini göstermesidir.

Evet bu bilgileri yaşamımızda görüyorsak biyoloji bilimi ile iç içeyiz demektir. Biyoloji latince bir kelime olup canlı bilimi anlamına gelmektedir. Canlıların yapıları yaşayışları ve çevre ile ilişkilerini canlılık özelliklerini araştıran, fizik ve kimyayı da kullanarak yaşamı açıklamaya çalışan pozitif bir bilimdir.

Bugün tıp, botanik ve zooloji gibi farklı dallar üzerinde ilerleyen biyoloji oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Genellikle ayrı kategori ler halinde inceleniyor olsa da tek bir kategori altında, biyoloji ismi ile bu kavramların incelenmesi söz konusudur.

Adli tıp alanında DNA testi, imza tayini ve babalık testi gibi alanlarda biyolojiden yararlanılır. Çeşitli canlıların endüstriyel alanda nasıl kullanabileceği verimli olacağı ile ilgili çalışmalar yapar. Organ nakli, kemik iliği ve doku nakli ile ilgili çalışmalarda, tıpta tüp bebek, otopsi ve patoloji çalışmalarında yararlanılır. Atık su tesislerinde arıtma çalışmalarının denetlenmesinde biyolojiden yararlanılır.Bitkilerın hangi koşullar altında nasıl yaşamını sürdürdüğünün araştırılmasında , biyodizel vb. yakıtların üretilmesinde ve biyoteknoloji ürünlerinin geliştirilmesinde biyolojiden yararlanılır.

Görüldüğü üzere yaşamımızın her alanında karsımıza cıkan biyoloji bilimlerin mihenk taşı olarak görülmektedir.

Meyser ÖZTÜRK

Biyoloji Öğretmeni