UYGARLIĞIN GELİŞMESİNDE SANAT NEDEN ÖNEMLİDİR ?

• 08 Ocak 2019

Sanat insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmasını sağlar. Bir toplumda en önemli şey iletişimdir. Bilim ne kadar gelişmiş olursa olsun insanların birbirini anlamadığı bir toplum çöptür. Bilim evrende olmayan bir şeyi bulmuş değildir; fakat sanat görülmeyeni ve bilinmeyeni de duygularıyla keşfedebilir.

Her 15 dakikada AİDS’ten bir çocuk hayatını kaybetmektedir; her 2 çocuktan biri şiddete maruz kalmaktadır. Her yıl trafik kazalarında 1 milyon insan hayatını kaybetmekte, 3 milyon kişi sakat kalmakta ve 50 milyon kişi yaralanmaktadır. 1.5 milyon çocuk da fuhuş pazarına sürüklenmektedir

Dünyada bu kadar kötülük oluyorsa ve uygarlık farklı medeniyetler arasında köprü kurmak ve insanı mutlu etmek için varsa, bilim bu mutluluğun neresindedir? Daha çok insanı öldürmek için yapılan çalışmalarda mı? Genetik kopyalamada mı? Hayır!

Sizin vücudunuzda her gün deney yapmak amacıyla delikler açan doktorun uygar olduğunu nereden anlarsınız? Yaptığı ameliyatlardan mı, yoksa size güven vermesinden ve şefkat göstermesinden mi? Bizi hangisi uygarlaştıracak ve geliştirecek? Mutluluk, acı, hüzün, güven, zerafet ve anlamaya çalışma gibi insanı insan yapan duyguların aktarıldığı sanat mı, yoksa bilimin duygudan uzak somut hırçınlığı mı?

Bence sanat. Çünkü sanatı yanına almayan bilim sadece silah üretebilir, insanoğluna sadece zararı olur; ama sanat bize 3. gözle nasıl bakabileceğimizi öğretir. Bizi sıradan kılmaz, algımızı genişletir, en önemlisi de yaratıcılık yetilerimizin keşfine sürükleyen eğlenceli bir serüvene çıkarır ve bu düş hayat boyu sürer. Bu yüzden bizi rengarenk kişiliğe sahip olan sanat geliştirecek ve uygarlaştıracaktır.

Bilim insanları ne kadar bilimle uğraşsa da sanat olmadan hiçbir ilerleme ve gelişme kaydedemezler. Bu yüzden sanat, felsefe, metot bilmeleri ve bir konuya parmak basmış olmaları etik açısından bir zorunluluktur. Yani her şey sonunda sanatla ilişkilendiriliyor ve o olmadan pek bir anlamı olmuyor. Bu yüzden de medeniyetlerin gelişmesinde ve uygarlaşmasında sanat çok önemlidir.

Onur Dönmez

Doğru Statü Ortaokulu 7-A